Detail

Plaatskenmerk:Hd 1300
Titel:Geschiedenis der stad 's-Hertogenbosch, voor zoover betreft hare vestingwerken en de gronden, waarop die zijn aangelegd en gebouwd, van hare poorten en bruggen, buskruit- en andere krijgsmagazijnen, van af de vroegste tijden, benevens van hare rivieren, waterleidingen en visscherijen
 
Auteur:Zuijlen, R. van
Omvang:91 p.
Uitgever:[Arkesteyn]
Bijzonderheden:Voorheen H 0086
Afgedrukt doch onuitgegeven in het Stadsarchief 's-Hertogenbosch opgelegd
Zonder titelpag.
Voorin is een toelichting geplakt die gekopieerd is uit een ander boek, waarvan de titel onbekend is
Opmerking bij het jaar van uitgave: Verschenen na 18 april 1874 (publicatie in Staatsblad van nieuwe vestingwet) en vóór 31 mei 1878, omdat de gemeenteraad toen akkoord ging met de onderhandse overeenkomst tussen de gemeente en het rijk inzake de aankoop van de vestingwerken en de eronder liggende gronden. Wellicht heeft de anonieme schrijver na 18 april 1874 opdracht gekregen van burgemeester en wethouders om een onderzoek in te stellen. Gezien het boekje heeft hij het hele Stadsarchief doorgespit, dus dat zal hem wel veel tijd gekost hebben.
Van Zuijlen krijgt op 29 augustus 1876 op zijn verzoek eervol ontslag. Op 23 januari 1877 stelt de gemeenteraad zijn pensioen vast. Dat was toen nog een gunst, geen recht ! Gemeenteambtenaren vielen nog niet onder het ABP.
Voorheen: 3.13.HER.VES.17
Trefwoorden:Defensie
Forten
Grondeigendom
Militaire geschiedenis
's-Hertogenbosch
Verdedigingswerken
Vestingen